Sunday, December 28, 2008

Winston Bogarde

"Why should I throw fifteen million euro away when it is already mine? At the moment I signed it was in fact my money, my contract. This world is about money, so when you are offered those millions you take them. Few people will ever earn so many. I am one of the few fortunates who do. I may be one of the worst buys in the history of the Premiership, but I don't care."

Bi onceki postta oturdugu yerden para kazanan Wayne Bridge'den bahsedince, bu isin kralina deginip onunde saygi ile egilmemezlik olmazdi. Adamimiz tabi ki Winston Bogarde. Yukaridaki sozler de 'Bu Zenci Kimsenin Onunde Egilmez' isimli otobiyografisinden alinma. Niye bu laflari ettigine bilare gelicem... Kendisi Ajax'in 95'te CL'i aldigi Van der Saar'li, de Boerler'li, Litmanenli, Davids'li, Kluivert'li, Reizeger'li, Seedorf'lu efsane kadronun saglam ama hafif kutuk defans oyuncusuydu. Bogarde abimiz Ajax'ta bulundugu 94-97 yillari arasinda 62 maca cikmis. 3 sezon, 62 mac, yas daha genc. Fena sayilmaz sonucta. Kariyeri burada zirve yapti, ki ondan sonrasi gercek bir komedi. 1997-2004 arasinda Milan, Barcelona ve Chelsea'de forma giydi futbolu birakana kadar, fakat gurbetteki bu 7 sezonda toplam oynadigi mac sayisi sadece 55. Saka gibi. Mesela Milan'da toplam forma giyme sayisi 3, ki birini ben gayet net hatirliyorum, Udinese'ye karsi akil almaz bi son adam hatasi yapip golu yedirip mac vermisti. Ajax'taki hocasi van Gaal 95'teki Ajax ruhunu yaratacam diye onu (ve bi alay Hollandali'yi daha) Barcelona'ya getirerek adamina bi sans daha vermesine ragmen Bogarde 2 vasat alti sezon sonrasi 'napacam ben yav' derken Chelsea yardimina kosuyor, ve ona 30 yasinda haftaligi 40,000 pound'dan 4 yillik kontrat oneriyor. Isin enteresanligi kontrat yapmasinin sadece birkac hafta ardindan Chelsea'nin yeni hocasi Raineri, transferin ondan habersiz yapildigini ve Bogarde'a ihtiyaci olmadigini soyleyerek gonderilmesini istiyor. Bogarde kariyerinin sonunda elbetteki boyle bi kontrati baska bi takimdan alamayacagini bildigi icin kabul etmiyor ve Chelsea klubunun (onu defalarca reserve takimla calismaya yolladilar) ve taraftarlarinin (basinda surekli paragoz olarak lanse edildi) tum asagilamalarina karsin Bogarde yilmadi, umursamadi, ona buyrulan her antremana gitti ve sonucta da 4 sezon boyunca sadece 11 maca cikmis olmasina ragmen parasini son kurusuna kadar aldi Chelsea'den. Ve sonucta 2004'te son 7 senesinde resmen futbol oynamadan cebini milyon poundlarla doldurmus olarak futbolu birakti. Gercekten tuhaf bi durum. Onur, haysiyet, seref gibi laflar o kadar milyon pound karsisinda terazide agir basmamis belli ki. Ama kim suclayabilir ki Bogarde'i?

3 comments:

Barizzio said...

Vallahi öyle, ben de suçlayamadım şahsen kendisini..
CM'de oynatırdım kendisini Chelsea'nin başında, ama gerçek hayatta neden seyretmedik bu adamı sorusunu senin yazından sonra sordum. :)

SG said...

Bazi futbolcu vardir para versen de oynatamazsin, bazisi vardir oynamamasi icin para versen kabul etmez.

bRn said...

Yazdıkların ile hatırladık kendisini, oynamış olsa hatırlar mıydık kimbilir